„C – : Z kruszonką! Bosko. Zrobić ci herbaty?– Chyba ty czegoś ode mnie chcesz. Kiedy to ostatnio z własnej woli robiłaś mi herbatę?– ...”
Monika Szwaja
Lubimy ciasta, szczególnie latem kiedy nie można się oprzeć pudełeczku malin, kobiałce truskawek, jagodom, porzeczkom… Och i ach. I kiedy już nacieszymy się samymi owocami, nadchodzi czas ubrania ich w słodkie ciasto i chrupiąca kruszonkę.
Podkuchenny i Syn uważają, ze kruszonka jest najważniejsza, stąd w poniższym przepisie podaje proporcję na standardową ilość kruszonki i na wersję maxi. Samo ciasto dzięki dodatkowi maślanki nie jest tak ciężkie jak tradycyjne ucierane. Jest również proste i szybkie. Można użyć dowolnych owoców i modyfikować smak kruszonki.
Dzisiaj tradycyjnie z jagodami. Jagody uśmiechały się do mnie i Syna już od progu warzywniaka. Jedne z pierwszych w tym sezonie, cena trochę zaporowa… Ale Syn wbił w nie wzrok i wyjęczał: „Mamo…… ja chcę jagody…”. Po chwili dodał jeszcze: „Poproszę…”. Cóż było robić, zajrzałam do portfela, westchnęłam i zakupiłam. Część Syn pożarł od razu, na resztę popatrzył, pomyślał, uśmiechnął się i powiedział: „Ciasto ?”.
Przegląd lodówki wypadł pomyślnie, nawet masła była wystarczająca ilość. Znaczy wystarczająco na kruszonkę maxi. Do tego ciasta nie używam miksera, potrzeba tylko miski, łyżkę i ubijaczkę (trzepaczkę kuchenną).
Mikserem nie wychodzi – nie wiem dlaczego ;-)
Mikserem nie wychodzi – nie wiem dlaczego ;-)
W misce nr jeden mieszamy rozpuszczone masło, maślankę i jajka, dodajemy ekstrakt waniliowy. W misce nr dwa mieszamy mąkę, proszek do pieczenia i cukier. Łączymy delikatnie obie zawartości misek.
Ciasto delikatnie przelewany do wyłożonej papierem do pieczenia formy, układamy jagody i posypujemy kruszonką i płatkami migdałów. Pieczemy przez około godzinę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Sprawdzamy patyczkiem czy już się upiekło.
Odnośnie kruszonki to polecam poniższe proporcje i sposób wykonania. Do gorącego stopionego masła wsypujemy mąkę wymieszaną z cukrem i mieszamy wszystko przez chwilę łyżką. Koniec. Znaczy kruszonka gotowa. O ileż prostsze stało się życie po odkryciu tego przepisu!
Składniki:
Ciasto:
Szklanka maślanki (w sumie 300 ml)
150 g cukru
300 g mąki pszennej
2 jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
75 g stopionego przestudzonego masła
Łyżeczka ekstraktu waniliowego z ziarenkami wanilii
Owoce :
250 g jagód
Kruszonka:
50 g mąki
25 g cukru
25 g stopionego gorącego masła
ekstrakt migdałowy lub waniliowy do smaku
Kruszonka maxi:
150 g mąki
75 g cukru
75 g stopionego gorącego masła
Płatki migdałów do posypania
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz