niedziela, 25 sierpnia 2013

Klopsiki greckie w sosie pomidorowym

„Ten, który wszystkim serce swe otwiera,
Francuzem jest, gdy Francja cierpi – Grekiem,
Gdy naród grecki z głodu obumiera,
Ten jest z ojczyzny mojej. Jest człowiekiem.”

Antoni Słonimski


Grecja, Grecja! Pamiętacie te smaki, znacie? Ja tak. I lubię czasem tak doprawić potrawę, żeby ten smak sobie przypomnieć. Trochę cynamonu, trochę kuminu, oregano, tymianek… I jak pachnie pięknie i jak smakuje. Dodatkowo w tym przepisie surowe kawałki mięsa wrzucamy do sosu pomidorowego. Żadnego obsmażania przed. Jest to danie, powiedzmy jednopatelniowe.


Mam w zamrażarce dyżurne pół kilograma dobrego mielonego mięsa. Świeże produkty są fantastyczne, ale wiecie jak jest. Praca, dom, praca, dom. Zamrażarka ważna rzecz ;-)

Mięso mielone mieszamy z pozostałymi składnikami. Przy czym kromkę chleba najlepiej bez skórki namaczamy w mleku lub wodzie, po czym odsączamy niezbyt mocno. Płyn sprawi, że klopsiki będą bardziej miękkie. Z gotowej masy formujemy klopsiki o średnicy ok. 3 cm.

Na głęboką patelnię wlewamy olej lub oliwę, podsmażamy cebulę. Dodajemy czosnek i przyprawy. Chwilę smażymy. Wlewamy przecier pomidorowy. Kiedy się zagotuje wkładamy surowe klopsiki. Przykrywamy i dajemy im kilka minut na małym ogniu z jednej strony. Następnie przekładamy delikatnie na drugą. Dusimy przez około 20 minut. Sosu nie trzeba zagęszczać. I najważniejsze, nie bójcie się cynamonu. Bez niego to już nie będzie to samo…  


Składniki:

Klopsiki:
500 gram mielonego mięsa
Pół letniego pęczka pietruszki
Dwie dymki ze szczypiorem
Kromka chleba namoczona w wodzie lub mleku
Jedno jajko
Poł łyżeczki cynamonu
Pół łyżeczki mielonej papryki
Łyżeczka oregano
Łyżeczka kuminu
Łyżeczka tymianku
Sól i pieprz do smaku
Mały ząbek czosnku
Sos:
500 ml passaty pomidorowej
Mała cebula
Garść lub drugie pół pęczka pietruszki
Łyżka oleju lub oliwy do smażenia
Mały ząbek czosnku
Pół łyżeczki cynamonu
3 łyżeczki oregano
Łyżeczka kuminu
Łyżeczka tymianku
Sól i pieprz do smaku

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz