„Żyj na poziomie buraka, a życie będzie słodkie.”
Alice Sebold
Tak się złożyło, że w moim otoczeniu jest weganka. Pozdrawiam !
Ewaluowała z dietą, ewaluowała i teraz już jest. I jeśli zdarzy mi się coś
przygotować jako ogólny poczęstunek, staram się pamiętać, że jedna z potraw powinna być
wegańska. Tym razem w towarzystwie dwóch tart wytrawnych i szarlotki na kruchym
spodzie, pojawiło się to ciasto. Miało być brownie. Po wyjęciu z piekarnika
okazało się, ze wyrosło pięknie i ciastem czekoladowym jest zdecydowanie,
brownie już mniej. Za ładnie urosło. W środku zero zakalca, foch normalnie.
Zrobić wegańskie ciasto nie jest łatwo, nie można dodać
jajek, mleka ani masła. Lista, czego użyć nie można jest dużo dłuższa, od tego,
co można. Można na przykład użyć buraków. No to do dzieła. Buraki myjmy, obieramy (opcjonalnie), zawijamy w folię
aluminiową i pieczemy około godzinę w 180 stopniach. Muszą być zupełnie miękkie.
Studzimy i robimy z nich puree, najlepiej w blenderze. Można dodać wody lub
soku pomarańczowego żeby łatwiej się miksowało. Buraki można piec ze skórką,
szczególnie te młode, ale czasem skórka sama prosi się o obranie. Generalnie
sami zdecydujcie i nie zapomnijcie o gumowych rękawiczkach przy obieraniu ;-)
Buraki wredne są.
Do mleka migdałowego dodajemy octu, mieszamy. Zostawiamy na
kilka minut celem koagulacji. Mleko lekko zgęstnieje i pojawią się w nim takie
mało apetyczne skrzepy. Nic to, działamy dalej. Do mleka dodajemy cukier, olej,
ekstrakt z wanilii i przygotowane buraki. Mieszamy do połączenia
składników. W osobnej misce mieszamy mąką z sodą, solą, proszkiem i kakao.
Dodajemy do masy buraczanej. Mieszamy.
Zmodyfikowałam trochę przepis ze strony minimalistbaker.com. Polecam! Pieczemy około
45 minut lub do suchego patyczka. Studzimy. Ostudzone posypujemy kakao. Robimy test
i pytamy gości z czego jest ciasto.
Składniki :
3 małe buraki lub dwa średnie
Szklanka mleka migdałowego
2 łyżeczki octu jabłkowego
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
180 gram cukru
125 ml oleju kokosowego
Szklanka i ¼ szklanki mąki
Pol szklanki kakao
Łyżka kakao do posypania
Łyżeczka proszku do pieczenia
Łyżeczka sody
Pół
łyżeczki soli
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz