"Sezamie otwórz się - ja chcę wyjść!"
Stanisław Jerzy Lec
Dzisiaj będzie zdrowo i nieco egzotycznie. Potrzebna będzie
ciecierzyca. Zwana inaczej cieciorką, a nawet grochem włoskim. Znacie ? Lubicie
? My tak ! Oczywiście najlepiej ją zakupić w stanie suchym i ugotować. Ale
przyznam, że posiadam w domu żelazny zapas kilku puszek, który ratuje nas
niejednokrotnie kiedy czasu na gotowanie brak. A ciecierzyca zdrowa jest i to
bardzo. Witaminy, błonnik, dużo żelaza, potas. No i pyszna jest.
Hummus pierwszy raz jadłam tuż po studiach w barze
wegetariańskim. Było to dość dawno temu, kiedy wcale tak popularne owe bary nie
były. Zamówiłam z ciekawości. W końcu cóż to może być, co nazywa się prawie tak
samo jak wierzchnia warstwa gruntu urodzajnego którą to trzeba zdjąć, a nie
zjeść. I przepadło. Pyszna pasta, ciepły chlebek pita. Oliwa z oliwek. Po tym
doświadczeniu stałam się zagorzałym fanem zarówno ciecierzycy jak i pasty
tahini. Wiem, kolejna sprawa to pasta tahini. To pasta z ziaren sezamu. Pyszna nie tylko do
hummusu.
Podsumowując potrzebujemy puszkę ciecierzycy. Dwie lub trzy
łyżki pasty tahini, sok z cytryny, kilka
łyżek oliwy, czosnek i sól. To jest wersja podstawowa. Osączamy ciecierzycę,
dodajemy czosnek, sok i oliwę, solimy i wszystko miksujemy, blendujemy czy co
tam lubicie. Ważne żeby składniki cię połączyły. Ja dodatkowo dodaję sporą
łyżkę jogurtu naturalnego jeśli pasta wychodzi za gęsta, weganom proponuję
dodać wody lub jeszcze oliwy.
Podajemy z chlebem, chlebkami pita, jako dip do warzyw czy
też do sałatki. Do pasty można dodać kuminu, więcej czosnku lub pieprzu
kajeńskiego dla ostrości. Generalnie przepis potraktujcie jako bazę. Bardzo,
bardzo smaczną bazę ;-) Wielkie podziękowania dla Nadwornego Fotografa, pasta
pomimo, ze pyszna, mało fotogeniczna jest, a tu proszę jak ładnie się
zaprezentowała.
Składniki:
ciecierzyca (z puszki)
2 lub 3 łyżki pasty tahini z ziaren sezamu
oliwa z oliwek – kilka łyżek
łyżka wody – opcjonalnie
łyżka jogurtu naturalnego – opcjonalnie
minimum jeden ząbek czosnku (można więcej)
sok z połowy cytryny
skórka otarta z cytryny (odrobina)
sól i pieprz do smaku
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz