„Jadam tylko to, co ma określoną formę, którą można pojąć intelektem. Nienawidzę szpinaku z powodu jego całkowicie amorficznego charakteru; nienawidzę go tak bardzo, że z głębokim przekonaniem i bez chwili wahania twierdzę, iż w tym artykule żywnościowym dobry, szlachetny i jadalny jest tylko piasek...”
Salvadora Dalí, za: Georg A. Weth
Lubię szpinak. Bardzo. Ale wiem też, że dla wielu ludzi jest to rzecz zgoła niejadalna. No cóż, nie wiedzą co tracą ;-) Salvadora Dalí pod koniec życia też zajadał się szpinakiem, może do tego trzeba dojrzeć, kto wie.
Zaczynamy od kruchego ciasta. Tym razem mieszamy mąki, zwykłą i pełnoziarnistą. Składniki tradycyjnie szybko zagniatamy i schładzamy przez minimum pół godziny. Ciastem wykładamy formę o średnicy 24 cm, gęsto nakłuwamy widelcem i pieczemy do lekkiego zrumienienia, 180 stopni przez około 15 min, studzimy.
Przygotowujemy masę jajeczną, łączymy jogurt z jajkami, przyprawami i parmezanem. Ilość soli zależy od tego, jakiego sera użyjecie i jak dużo. Ścieramy świeżą gałkę.
Szpinak. Szpinak, możemy rozmrozić, lub zamrożony dusić do rozmrożenia. Po tym czasie dusimy jeszcze dwie minuty. Jeśli trzeba, a zazwyczaj trzeba, szpinak odsączamy. Teraz na patelni na gorący tłuszcz wykładamy zmiażdżony czosnek. Może się go wydawać dużo i jeśli ktoś się boi, proponuję zacząć od 4 ząbków. W tym przypadku dodałam ich sześć, więcej w domu nie było ;-) Do czosnku dodajemy pokrojone papryczki chili i smażymy niecałą minutę, dodajemy osączony szpinak, mieszamy, przyprawiamy solą i pieprzem.
Szpinak musimy lekko przestudzić. Ostudzony mieszamy z masą jajeczną. Z masy odkładamy trzy łyżki na „potem”. Wykładamy szpinak na podpieczony spód. Odłożoną masę jajeczną mieszamy z żółtym serem i delikatnie rozsmarowujemy na wierzchu szpinaku. Pieczemy około pół godziny w 200 stopniach. Tarta wszystkim smakowała. Mam nadzieję, że Wam również będzie. Smacznego.
Składniki:
Kruche ciasto:
100 gram mąki pszennej zwykłej
100 gram mąki pszennej pełnoziarnistej
100 gram masła (schłodzone i starte na tarce)
2 żółtka
2 łyżki lodowatej wody
Spora szczypta soli (albo i dwie)
Nadzienie:
600 gram mrożonego szpinaku w liściach
Masa:
3 jajka
300 ml jogurtu naturalnego
Dwie duże łyżki tartego parmezanu
Garść tartego żółtego sera
6 lub 7 ząbków czosnku
2 lub 3 malutkie papryczki chili
Gałka muszkatołowa – poł łyżeczki
sól, pieprz
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz