"Historię widzimy w przebłyskach. Czy będzie to major, czy krajobraz po
bitwie, czy życie kochanki, czy batalion w kartoflisku – wszystko w
przebłysku: drzewo, niecki, fasola na progu, owszem, nawet pończochy,
ruch chwilowej namiętności – wszystko to rzuca się w oczy w nagłym
błysku. Nie ma sposobu na objęcie całego widoku."
Leopold Buczkowski
Słynna czerwona sałatka Nigelli. Kilka składników i gotowe. Prosta i zachwycająca. Zasadnicze składniki to fasola i czerwona cebula. Sałatka jest fantastyczna jako dodatek do kolacji. Świetna na spotkania i do zabrania w pudełku gdziekolwiek potrzeba. To co ? Spróbujecie ?
Potrzebujemy czerwoną fasolę, Nigella nawet nie proponuje nam kupowania suchej fasoli i gotowania jej, powtórzę więc za nią, weźcie puszkę czerwonej fasoli ;-) Fasolę odcedzamy i dokładnie płuczemy. Cebulę kroimy drobno i zalewamy czerwonym octem winnym. Odstawiamy na około kwadrans. Cebula pięknie się zamarynuje tracą nieprzyjemną ostrość i kruszejąc odrobinę. Jeśli wolimy mniej octu w sałatce, teraz można go trochę odlać.
Do gotowej cebuli dodajemy odcedzoną fasolę i pomidorki koktajlowe przekrojone na pół. Polewamy oliwą z oliwek i mieszamy. Proporcje octu do oliwy wybierzcie według własnego smaku. Ja proponuję poniższe. Można lekko doprawić solą i pieprzem.
Składniki :
400g fasoli w puszce
połowa czerwonej cebuli
2 łyżki czerwonego octu winnego
3 łyżki oliwy z oliwek
15 pomidorów koktajlowych