sobota, 22 marca 2014

Ciecierzyca z tymiankiem i czosnkiem

"Nie zawsze musi być kawior; czasem wystarczy czarny chleb z Południa, gulasz siostrzyczki z tego samego regionu, pasta z ciecierzycy z Dorne i grzane wino z Muru"

Johannes Mario Simmel

Ciecierzyca z tymiankiem i czosnkiem

Jak w cytacie, może nie zawsze o kawior chodzi, ale na ciepłą kolację, na przystawkę, czy lunch ciecierzyca nadaje się znakomicie.

Ciecierzyca zwana inaczej cieciorką lub grochem włoskim jest bardzo zdrowa. Witaminy z grupy B, potas, fosfor, cynk, żelazo, magnez... Fantastyczna jest ! Dodajcie do tego czosnek i zioła i mamy zdrowy posiłek ;-)

Ciecierzyca z tymiankiem i czosnkiem

Na blogu gościł już hummus teraz czas na coś ciepłego. Bardzo proste danie, z powodzeniem można użyć puszkowanej ciecierzycy, co pozwoli oszczędzić nam czas i cieszyć się zdrowym posiłkiem.

Na patelni ogrzewamy olej. Czosnek kroimy w plasterki, krótko smażymy, dodajemy ciecierzycę. Solimy, doprawiamy tymiankiem. Podsmażamy kilka minut i voilà !

W tle domowe masło czosnkowe i domowe bułki żytnie na zakwasie. Żyć nie umierać. Podsumowując, zaopatrujemy się w kilka dyżurnych puszek ciecierzycy i cieszymy się hummusem albo ciepłą kolacją. Polecam!


Ciecierzyca z tymiankiem i czosnkiem
Składniki :

    ciecierzyca (puszka)
    duży ząbek czosnku
    duża szczypta tymianku
    sól do smaku
    oliwa do smażenia

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz