"Powiedzmy tylko, że gdyby ci naukowcy wykorzystali swój geniusz w
sprawie dobra, a nie zła, samochody jeździłyby na parę i zostawiały
świeży kompost, nikt by nie chorował, nie byłoby głodu, wszystkie
budynki stałyby się odporne na trzęsienia ziemi, bomby i powodzie, a
cała światowa gospodarka przeszłaby radykalną zmianę i środkiem
płatniczym byłaby czekolada."
James Petterson
Ja w kwestii czekolady. Będzie jej potrzeba dość sporo, ale efekt jest tego wart ! Tym razem proponuję sernik bardzo mocno czekoladowy. To taka propozycja na święta, na dodatek z bardzo smaczną dekoracją.
Jest to bardzo przyjazny przepis, z powodu wrodzonego lenistwa i braku czasu tym razem postanowiłam wypróbować spód z kruszonych herbatników. I wiecie co ? Jest bardzo fajny. Potrzebujemy jedynie herbatniki i roztopione masło. Pokruszone herbatniki mieszamy z masłem i wysypujemy je na spód tortownicy (będą w formie kruszonki). Nic nie trzeba podpiekać, na herbatniki wylewamy masę serową.
Masa serowa jest klasyczna jak do sernika wiedeńskiego. Dodatek
czekolady zmienia ją w coś wyjątkowego. Na początek topimy czekoladę.
użyłam deserowej 70%. Ale można użyć słodkiej ;-)
W
misce ubijamy jaja z cukrem, dodajemy zmielony ser i pudełko mascarpone
które odkryliśmy w lodówce... Miksujemy, dodajemy kakao i kaszkę. Teraz wracamy do naszej czekolady, powinna już lekko przestygnąć, ale nadal być płynna. Tu ważna sprawa - do stopionej czekolady dodajemy trochę masy serowej i
mieszamy. Przy próbie dodania czekolady bezpośrednio do masy serowej, czekolada nam
się pięknie zetnie ;-) Mieszamy wszystko z resztą masy serowej.
Słów kilka o ilości cukru. Podstawowe 250 gram pozwoli nam uzyskać dość wytrawny, deserowy smak idealny dla miłośników czekolady deserowej. Ale wiem, ze nie wszyscy lubią, aż tak wytrawne smaki, stąd moja propozycja użycia 350-400 gram cukru lub słodszej czekolady. Zastanówcie się jaką czekoladę lubicie i potraktujcie przepis jako sugestię.
Jak już pisałam na ciastka wylewamy masę serową, pieczemy w 150 - 160 stopniach przez ponad godzinę, aż masa się
zetnie. Należy uważać, żeby sernik nie urósł ! Będzie ładniej wyglądał w
polewie.
Sama polewa jest bardzo prosta, składniki
polewy topimy w rondelku i polewamy sernik, na koniec dekorujemy. U mnie
praliny ;-) Oczywiście każdy będzie chciał ten kawałek z czekoladką,
zobaczycie !
Składniki :
Masa serowa :
1 kg sera mielonego
250 gram mascarpone
8 jaj
350 gram cukru
250 gram czekolady 70%
łyżka kaszy manny lub mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
1 czubata łyżka kakao (opcjonalnie)
Spód:
250 gram herbatników czekoladowych
100 gram masła
Polewa:
100 gram czekolady
100 ml śmietany kremówki
duża łyżka masła
P.S. Michałowi jeszcze raz 100 lat ;-)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz