wtorek, 15 kwietnia 2014

Sernik potrójnie czekoladowy

"Powiedzmy tylko, że gdyby ci naukowcy wykorzystali swój geniusz w sprawie dobra, a nie zła, samochody jeździłyby na parę i zostawiały świeży kompost, nikt by nie chorował, nie byłoby głodu, wszystkie budynki stałyby się odporne na trzęsienia ziemi, bomby i powodzie, a cała światowa gospodarka przeszłaby radykalną zmianę i środkiem płatniczym byłaby czekolada."

 James Petterson


Sernik potrójnie czekoladowy


Ja w kwestii czekolady. Będzie jej potrzeba dość sporo, ale efekt jest tego wart ! Tym razem proponuję sernik bardzo mocno czekoladowy. To taka propozycja na święta, na dodatek z bardzo smaczną dekoracją.

Jest to bardzo przyjazny przepis, z powodu wrodzonego lenistwa i braku czasu tym razem postanowiłam wypróbować spód z kruszonych herbatników. I wiecie co ? Jest bardzo fajny. Potrzebujemy jedynie herbatniki i roztopione masło. Pokruszone herbatniki mieszamy z masłem i wysypujemy je na spód tortownicy (będą w formie kruszonki). Nic nie trzeba podpiekać, na herbatniki wylewamy masę serową.


Sernik potrójnie czekoladowy
Masa serowa jest klasyczna jak do sernika wiedeńskiego. Dodatek czekolady zmienia ją w coś wyjątkowego. Na początek topimy czekoladę. użyłam deserowej 70%. Ale można użyć słodkiej ;-) 

W misce ubijamy jaja z cukrem, dodajemy zmielony ser i pudełko mascarpone które odkryliśmy w lodówce... Miksujemy, dodajemy kakao i kaszkę. Teraz wracamy do naszej czekolady, powinna już lekko przestygnąć, ale nadal być płynna. Tu ważna sprawa - do stopionej czekolady dodajemy trochę masy serowej i mieszamy. Przy próbie dodania czekolady bezpośrednio do masy serowej, czekolada nam się pięknie zetnie ;-) Mieszamy wszystko z resztą masy serowej.

Słów kilka o ilości cukru. Podstawowe 250 gram pozwoli nam uzyskać dość wytrawny, deserowy smak idealny dla miłośników czekolady deserowej. Ale wiem, ze nie wszyscy lubią, aż tak wytrawne smaki, stąd moja propozycja użycia 350-400 gram cukru lub słodszej czekolady. Zastanówcie się jaką czekoladę lubicie i potraktujcie przepis jako sugestię. 

Sernik potrójnie czekoladowy

Jak już pisałam na ciastka wylewamy masę serową, pieczemy w 150 - 160 stopniach przez ponad godzinę, aż masa się zetnie. Należy uważać, żeby sernik nie urósł ! Będzie ładniej wyglądał w polewie.

Sama polewa jest bardzo prosta, składniki polewy topimy w rondelku i polewamy sernik, na koniec dekorujemy. U mnie praliny ;-) Oczywiście każdy będzie chciał ten kawałek z czekoladką, zobaczycie !

Sernik potrójnie czekoladowy



Składniki :

Masa serowa :
        1 kg sera mielonego
        250 gram mascarpone
        8 jaj
        350 gram cukru
        250 gram czekolady 70%
        łyżka kaszy manny lub mąki ziemniaczanej
        2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
        1 czubata  łyżka kakao (opcjonalnie)

Spód:
        250 gram herbatników czekoladowych
        100 gram masła

Polewa:
        100 gram czekolady
        100 ml śmietany kremówki
        duża łyżka masła

P.S. Michałowi jeszcze raz 100 lat ;-)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz