"Umiała też ugotować ziemniaki. Uczyniła więc teraz to, co należy,
mianowicie obrała je i wrzuciła do wody, dosypując czegoś, co zdało jej
się solą, a było kwaskiem cytrynowym."
Małgorzata Musierowicz
Nie lubię
obierać ziemniaków. Bardzo nie lubię. Możecie zapytać moją rodzinę. Jemy kaszę,
ryż, pieczywo, ziemniaki także ale bardzo rzadko. Co więcej tylko marny ułamek
tych ziemniaków to ziemniaki z wody. Preferuję pieczenie ;-)
Zawsze
starannie wybieram ziemianki, po pierwsze do pieczenia wybieram odmiany typu A
lub B. Tak typ jest ważny. Żeby potem nie było narzekania, że nam kluski nie
wyszły, albo rozpadły się podczas pieczenia. To co ? Mały wykład ?
Są trzy
zasadnicze typy ziemniaków, A, B i C, w zależności od zawartości skrobi. Jest
jeszcze typ D, ale raczej niejadalny, stąd pominiecie w ogólnej klasyfikacji. Najmniej
skrobi ma typ A.
Ziemniaki typu A są twarde, zwarte, nie rozpadają się. Ten typ jest idealny do pieczenia ze skórką czy tez sałatek. Ziemniaki „sałatkowe” w sklepach to często zamianki typu A. Bardzo je lubię. Czy wspomniałam już, ze im mniej skrobi tym niej kalorii? Podstawowe odmiany : Korona, Accent, Cykada, Frezja, Vineta, Lord, Denar.
Typ B,
ziemniaki uniwersalne, ogólnego zastosowania, ogólnoużytkowe. To są ziemniaki
idealne do gotowania, na frytki, do duszenia, na placki ziemniaczane. Są
średnio twarde, dość zwięzłe, jeśli się rozsypują to pod sam koniec gotowania.
Popularne u nas odmiany Irga i Irys są właśnie typu B. Inne gatunki to Sante,
Drop czy też Gloria.
Na koniec typ
C. Czy czasem gotując ziemniaki rozpadły się wam i wyglądały mało estetycznie?
To był zapewne typ C. Ma on najwięcej skrobi, miąższ sypki, bardzo łatwo
rozpadający się. Ten typ poleca się do wszelkich klusek, purée, do kopytek, cz
też bab ziemniaczanych. Uffff...
Po małym
wykładzie idziemy kupić ziemniaki. Po pierwsze, nie kupujemy zielonych i
kiełkujących. Zielone mają niezdrową (a nawet trującą) solaninę, która to
zostaje w ziemniakach mimo gotowania. W kiełkach ziemniaków natomiast kumulują
się wszelkie toksyny.
Po drugie
unikamy ziemniaków miękkich, uszkodzonych i pomarszczonych. Ja dodatkowo unikam
ziemniaków zbyt brudnych. Szczególnie, że skórka ziemniaków nie powinna być
zbyt ciemna. I jak to dostrzec spod warstwy ziemi? Nie, nie rozumiem dlaczego
nie można ich umyć. I nie rozumiem dlaczego sprzedawcy często nie maja pojęcia
jaka odmianę sprzedają.
To się
pożaliłam ziemniakowo… Ale załóżmy, że misja zakończyła się sukcesem.
Zakupiliśmy ziemniaki typu A, piękne, jasne, zdrowe i czyste.
Przepis właściwy :
Ziemniaki myjemy, osuszamy, kroimy na ćwiartki lub ósemki. W dużej misce mieszamy oliwę z oliwek, stopione masło (niekoniecznie), sól i przyprawy. Do mieszaniny dodajemy ziemniaki i wszystko pięknie mieszamy. Na blaszce do pieczenia, takiej z piekarnika kładziemy arkusz papieru do pieczenia. Na papierze rozkładamy równomierna ziemniaki. Polewamy resztą oliwy z przyprawami i wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika. Po ok. 20 minutach możemy zacząć sprawdzać „czy to już”. Najlepiej dziabiąc widelcem. Pieczemy z termoobiegiem, skórka powinna być przypieczona i chrupiąca, a środek miękki.
Przepis właściwy :
Ziemniaki myjemy, osuszamy, kroimy na ćwiartki lub ósemki. W dużej misce mieszamy oliwę z oliwek, stopione masło (niekoniecznie), sól i przyprawy. Do mieszaniny dodajemy ziemniaki i wszystko pięknie mieszamy. Na blaszce do pieczenia, takiej z piekarnika kładziemy arkusz papieru do pieczenia. Na papierze rozkładamy równomierna ziemniaki. Polewamy resztą oliwy z przyprawami i wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika. Po ok. 20 minutach możemy zacząć sprawdzać „czy to już”. Najlepiej dziabiąc widelcem. Pieczemy z termoobiegiem, skórka powinna być przypieczona i chrupiąca, a środek miękki.
Do tego
podajemy dip czosnkowy. 250 gram jogurtu naturalnego (gęstego, może być grecki),
dwie łyżki oliwy z oliwek, ząbek (lub dwa dla odważnych) czosnku, sól i
pietruszka (łyżeczka suszonej lub posiekanej świeżej). Mieszamy, gotowe ;-)
Składniki:
Kilogram ziemniaków sałatkowych
pięć łyżek oliwy
łyżka stopionego masła (niekoniecznie)
pół płaskiej łyżeczki soli
dwa zmiażdżone lub posiekane ząbki czosnku
kilka gałązek świeżego tymianku
pół łyżeczki ziołowego pieprzu
Składniki:
Kilogram ziemniaków sałatkowych
pięć łyżek oliwy
łyżka stopionego masła (niekoniecznie)
pół płaskiej łyżeczki soli
dwa zmiażdżone lub posiekane ząbki czosnku
kilka gałązek świeżego tymianku
pół łyżeczki ziołowego pieprzu