wtorek, 31 marca 2015

Tarta limonkowa z bezą

"Gruby Charlie wrócił do swego pokoju barwy świata pod powierzchnią wody. Na blacie szafki tkwiła limonka – mały, zielony Budda.
– Zupełnie mi nie pomagasz – rzekł do niej.
Zachował się niesprawiedliwie. To była tylko limonka, nie miała w sobie nic szczególnego. Starała się, jak umiała."

 
Neil Gaiman

Tarta limonkowa z bezą
Dzisiaj mała świąteczna wariacja na temat tarty cytrynowej. Wydanie poprawione z bezą. I jednocześnie drugi przepis z krótkiego cyklu świątecznego, zaraz za terriną. Polecam bardzo, w końcu beza jest z jajek i w masie są jajka. Idealnie na Wielkanoc.

Zagniatamy kruche ciasto. Schładzamy przez minimum pół godziny, wylepiamy formę, nakłuwamy widelcem w kilku miejscach i pieczemy do lekkiego zrumienienia (przez około 15 minut) w 180 stopniach. Pozostawiamy do wystudzenia. Masę przygotowujemy analogicznie do tarty cytrynowej. Łączymy jaja z cukrem oraz szczyptą soli. Następnie dodajemy ser, a na koniec sok i skórkę z limonki. Miksujemy. 

Na chłodny spód wylewamy masę limonkową, jeśli spód będzie ciepły ryzykujemy powstanie na tarcie malowniczych kraterów i pęknięć.  Pieczemy około pół godziny do całkowitego ścięcia się masy. Schładzamy.


Tarta limonkowa z bezą

W czasie kiedy tarta stygnie (musi być zimna) ubijamy bezę. Białka umieszczamy w misie miksera i ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, kiedy będą już BARDZO sztywne dodajemy cierpliwie, po łyżce, cukier puder. Kiedy beza jest już ubita, umieszczamy masę w rękawie cukierniczym i wyciskamy kleksy. Jeśli nie macie rękawa można wykorzystać torebkę foliową lub nałożyć bezę łyżką tworząc malownicze fale.

Tarta limonkowa z bezą

Bezę zapiekamy przez pół godziny w 150 stopniach, po tym czasie ustawiamy maksymalną moc piekarnika i PILNUJEMY – beza ma się ładnie przyrumienić. Inaczej zrobią się takie czarne końcówki... Wszystkim degustatorom bardzo dziękuję, również tym którzy uważają, że mimo wszystko niedościgniona jest tarta cytrynowa! 

Tarta limonkowa z bezą


Składniki:
 

Kruche ciasto:
   200 gram mąki pszennej
   
   100 gram masła (schłodzone i starte na tarce)   
   30 gram cukru pudru   
   1 żółtko   
   2 łyżki lodowatej wody   
   Szczypta soli
 

Krem limonkowy:   
   5 całych jaj   
   125 gram cukru   
   250 gram sera mascarpone   
   2 łyżeczki mąki ziemniaczanej   
   Skórka otarta z czterech limonek   
   Sok z pięciu limonek (około. 175 ml)    
   Szczypta soli
 

Beza:   
   100 gram białek (z około dwóch dużych jaj)   
   150 gram cukru pudru   
   Szczypta soli









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz