"W Wielkanocny dzień do domu
przyszły białe bazie w gości,
by pisankom po kryjomu
kolorów zazdrościć."
przyszły białe bazie w gości,
by pisankom po kryjomu
kolorów zazdrościć."
Jerzy Tadeusz Ficowski
Niniejszy post dedykuję O., odpowiadając trochę na pytanie: "Kiedy Ty to wszystko robisz?". Odpowiedź brzmi "Po kolei". Najpierw ustalam menu, potem zaczynam ustalać, co można zrobić wcześniej. A potem w miarę możliwości trzymam się planu.
Na tegoroczną Wielkanoc proponuję :
Wielkanocne bezy z kremem waniliowym
Terrina z łososiem
Tarta limonkowa z bezą
Wielkanocne bezy z kremem waniliowym
Terrina z łososiem
Tarta limonkowa z bezą
Ptysie wytrawne, z kremem łososiowym i ziołowym
Klasyczny sernik wiedeński na kruchym spodzie
Piątek:
1. Drukujemy listę składników i robimy zakupy
2. Wieczorem na spokojnie zagniatamy i pieczemy kruche ciasto na:
Sobota :
1. Rano - gotujemy jajka do tortu szpinakowego
Niedziela :
1. Rano pieczemy ptysie, zostawiamy do ostygnęcia
2. Dekorujemy bezowe gniazdka
3. Ostudzone ptysie napełniamy kremem
Powodzenia i Wesołych Świat !
Poniżej kilka innych świątecznych propozycji:
Wytrawne:
Pieczeń rzymska z zieloną pietruszką
Pikle, czyli warzywa wszelakie w ziołowej zalewie
Sernik potrójnie czekoladowy
Klasyczny sernik wiedeński na kruchym spodzie
Piątek:
1. Drukujemy listę składników i robimy zakupy
2. Wieczorem na spokojnie zagniatamy i pieczemy kruche ciasto na:
- tort szpinakowy (ciasto słone)
- spód do tarty limonkowej i sernika
Sobota :
1. Rano - gotujemy jajka do tortu szpinakowego
- przygotowujemy masę szpinakową do tortu - zapiekamy
- przygotowujemy masę limonkową - zapiekamy
- zapiekamy bezę na tarcie limonkowej
- robimy bezowe gniazdka
- krem do gniazdek bezowych
- krem szpinakowy i ziołowy do ptysi
- kremy pakujemy w pojemniki
Niedziela :
1. Rano pieczemy ptysie, zostawiamy do ostygnęcia
2. Dekorujemy bezowe gniazdka
3. Ostudzone ptysie napełniamy kremem
Powodzenia i Wesołych Świat !
Poniżej kilka innych świątecznych propozycji:
Wytrawne:
Pieczeń rzymska z zieloną pietruszką
Wędlina parzona (schab)
Pikle, czyli warzywa wszelakie w ziołowej zalewie
Słodkie:
Sernik potrójnie czekoladowy
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz