"Gdyby Bóg chciał, żebym straciła na wadze,
to na deser byłby tarty szpinak."
Janet Evanovich
Zacznijmy od tego, że nie do końca zgadzam się z cytatem. Obawiam się, że widoczny na zdjęciach tort szpinakowy wygrałby z kilkoma deserami. I cały plan na nic. Tort jest pyszny, maślany, masa kremowa i wyrazista. Dodatkowo wygląda przepięknie. To kolejna propozycja na tegoroczny świąteczny stół.
Mamy tu jajka i element zaskoczenia. Kto by pomyślał, że w tej kruchej skorupce kryje się zielony, wytrawny środek.
Tort upiekłam w formie o średnicy 23 cm. Tradycyjnie, z podanych składników zagniatamy szybko kruche ciasto. Jedną trzecią ciasta odkładamy na później. Pozostałym ciastem wylepiamy dno i boki tortownicy. Ponieważ zależy nam na ładnym kształcie, a tak wysokie boki mogłyby się nie upiec bez podparcia, na ciasto wykładamy papier do pieczenia i czymś go obciążamy. Ja użyłam makaronu - cała paczka mi wyszła ;-)Ciasto pieczemy około 15 minut (180 stopni), po tym czasie wyjmujemy papier i obciążenie i dopiekamy na rumiano. Ciasto studzimy.
Kiedy ciasto stygnie, przygotowujemy masę i gotujemy jajka na twardo, ja gotowałam przez 5 minut od chwili zagotowania wody. Szpinak (miałam mrożony, siekany) rozmrażamy. Na patelni smażymy czosnek pokrojony w plasterki i papryczkę. Szybko dodajemy osączony szpinak i chwilę mieszamy. Szpinak doprawiamy solą, pieprzem i gałką. Studzimy. Do ostudzonego szpinaku dodajemy jogurt i starte sery, na koniec jajka. Mieszamy. Przed dodaniem jajek (surowych) próbujemy. To dobry czas na doprawienie.
Na ostudzone ciasto wykładamy połowę masy szpinakowej, w masie w równych odstępach umieszczamy nasze ugotowane jaka. Na jajka wykładamy pozostałą część masy szpinakowej. Z ciasta które odłożyliśmy na początku przygotowujemy wierzch, koło o średnicy tortownicy plus kilka dekoracji. Zapiekamy całość około 45 minut w 180 stopniach. Wierzch powinien być ładnie zrumieniony. Przed pokrojeniem zostawiamy tort na około pół godziny. Świetnie smakuje na ciepło, równie dobrze na zimno. Polecam, idealny na Wilkanoc.
Składniki :
Kruche ciasto:
400 gram mąki
200 gram masła
2 jajka
2 łyzki zimnej wody
łyżeczka soli
Masa szpinakowa:
400 gram osączonego szpinaku (waga po odsączeniu)
4 jaja
5 ząbków czosnku
1 papryczka chilii
300 ml jogurtu naturalnego lub śmietany
dwie duże łyżki tartego parmezanu
20 dkg startego żółtego sera
gałka muszkatołowa – pół łyżeczki
sól, pieprz do smaku
Dodatkowo:
6 ugotowanych jaj
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz