środa, 1 kwietnia 2015

Wielkanocne bezy z kremem waniliowym

"(...) Beza wyszła ze swojego koszyka i podeszła do stolika, na którym stało akwarium. Fascynowało ją ono od momentu, gdy tylko je zobaczyła. Pływające w nim kolorowe rybki były takie ładne i... apetyczne! Zwłaszcza pomarańczowe molinezje."

Agnieszka Stelmaszyk

Wielkanocne bezy z kremem waniliowym

Ładne, prawda? A co więcej, pyszne. Zostały okrzyknięte najsmaczniejszą wielkanocną dekoracją. I oczywiście zjedzone do ostatniego okruszka. Niby nic szczególnego, beza, krem i czekoladowe jajka, a ile radości.

Wielkanocne bezy z kremem waniliowym

W ramach projektu Wielkanoc powstały bezy w kształcie gniazdek wypełnione kremem waniliowym i udekorowane najbardziej kolorowymi jajkami czekoladowymi jakie udało mi się znaleźć. Identyczna beza zdobiła tartę limonkową. W ramach zakrojonej logistyki świątecznych przygotowań zostały ubite razem i podzielone - to spora oszczędność czasu.

Przygotowujemy rękaw cukierniczy z gwiaździstą końcówką. Jeśli tak jak i ja, nie przepadacie za rękawami wielokrotnego użytku proponuję poświęcić dość grubą torebkę foliową. Używam woreczków strunowych ze sklepu na I, wycinam z nich trójkąt robię otwór i montuję końcówkę.

Wielkanocne bezy z kremem waniliowym


Białka umieszczamy w misie miksera i ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, kiedy będą już BARDZO sztywne dodajemy cierpliwie, po łyżce, cukier puder. Kiedy beza jest już ubita umieszczamy masę w rękawie cukierniczym i wyciskamy eleganckie gniazdka. Wielkość dowolna. Jak lubicie. U mnie miały średnicę około 8 cm. Bezy suszymy przez godzinę w 150 stopniach.

Teraz ubijamy ser z cukrem i ekstraktem. Dzięki dodatkowi mleka dość gęsty na początku ser nabrał właściwej konsystencji. Nadal kremowej, ale mniej zbitej. Każdą bezę dekorujemy kremem i czekoladowymi jajkami.Powodzenia!

Wielkanocne bezy z kremem waniliowym
Składniki :

Beza:
    200 gram białek (białka z około 5 jaj)
    300 gram cukru pudru
    szczypta soli


Krem:
    500 gram sera mascarpone
    spora łyżeczka ekstraktu z wanilii
    3 łyżki cukru pudru

    2 łyżki mleka
 

Dekoracja:
    Czekoladowe jaja
    Bukszpan
    Owoce
    Inne - co tylko lubicie




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz