„Gdy na pora przyszła pora
- ludzie go zebrali z pola,
to ucichły wszystkie kłótnie.
Por z talerza patrzy butnie...”
Arkadiusz Łakomiak
- ludzie go zebrali z pola,
to ucichły wszystkie kłótnie.
Por z talerza patrzy butnie...”
Arkadiusz Łakomiak
Nie ma posiłku bez warzyw. No jakoś tak. Przynajmniej dla mnie surówka to podstawa. Okazało się jednak, że przekonanie niektórych do jedzenia warzyw, a tym bardziej warzyw surowych, łatwe nie jest. Ale to było bardzo dawno temu. I nieprawda ;-)
Szczególnie teraz, kiedy skończyły się już pyszne letnie warzywa,
komponowanie surówek nie jest tak proste. Ja posiłkuję się moją bazą.
Żelaznym zestawem warzyw i owoców, które zawsze są w domu. Po pierwsze
jabłka ;-) No nic nie poradzę, kochamy surówki ze słodka nutą. Po drugie
por, kilka marchwi, wiaderko kiszonej kapusty, ogórki kiszone i kawałek
kapusty. Są na tyle trwałe, że mogą czekać na swoją kolej w lodówce.
Zrobienie surówki dla dwóch, trzech czy nawet czterech osób nie jest
czasochłonne. Do bazy warzywnej dochodzi jeszcze jogurt naturalny, olej z
pestek winogron, oliwa z oliwek, ocet winny i ocet jabłkowy, a także
miód i musztarda. Kiedyś zrobię listę, może komuś się przyda ;-)
Dzisiaj
kuchnia serwuje ulubioną surówkę Nadwornego Fotografa, porową z
jabłkiem. Jest bardzo prosta i szybka, składniki jak już pisałam są na
tyle trwałe, że nie ma problemu z kupieniem ich i trzymaniem w lodówce
na wszelki wypadek. Jabłka mamy w domu zawsze, pory w sumie też i jogurt
naturalny.
W misce mieszamy 200 ml jogurtu z solą i pieprzem. Białą
część pora kroimy bardzo cienko w półtalarki, jabłko ze skórką ścieramy na tarce o
grubych oczkach. Nie wyrzucamy zielonych liści pora. Mogą chwile
poczekać i świetnie nadadzą się, jako składnik nadzienia do tarty, makaronu z warzywami czy też curry, szczególnie zielonego, pięknie się
komponują. Pora, i jabłko mieszamy z sosem jogurtowym. Surówka jest i
słodka i ostra i chrupiąca. Gotowe ;-) Smacznego.
Składniki :
Warzywa i owoce :
Por (jasna część)
Jabłko
Sos :
Jogurt naturalny
Sól i pieprz do smaku
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz