"W nim ukryte skarby zapachów korzenia
Obfity miks namiętności i wspomnienia
cynamon, sandału, goździków wonności
Pieśni i smutku i życia i miłości."
Obfity miks namiętności i wspomnienia
cynamon, sandału, goździków wonności
Pieśni i smutku i życia i miłości."
Sarojini Naidu
Ulubiona, ukochana, uwielbiana przez mojego syna chałka. Miękka, puszysta, słodka, pachnąca cynamonem. Z kromkami do łatwego odrywania.
Przepis znalazłam kilka lat temu w sieci. Przepis ewoluował. Pierwsze wyrastanie przeniosłam na noc. Zmniejszyłam ilość cukru do posypania, ku rozpaczy mojej rodziny ;-) Nawet specjalnie dla chałki keksówki kupiłam. Przepis, polecam bardzo, bardzo !
Ciasto odstawiamy na chwilę (około 15 minut). Po tym czasie możemy je włożyć do lodówki lub zostawić na przepisowe 1,5 godziny do wyrośnięcia - krok IV.
Po półtorej godzinie lub rano zabieramy się do dalszej pracy. Blat lub stolnicę mocno wysypujemy mąką i wyjmujemy ciasto. Powinno podwoić swoja objętość. Ciasto posypujemy mąką i wałkujemy na dość spory prostokąt (30 na 40 cm). Krok V w miseczce mieszamy cukier, cynamon i gałkę muszkatołową. W drugiej rozpuszczamy masło. Prostokąt smarujemy rozpuszczonym masłem i posypujemy cukrem z cynamonem. Teraz najważniejsze. Ciasto kroimy, najpierw na paski. Paski kładziemy jeden na drugim. I z takiego grubego pasa odkrawamy kromki. Kromki te układamy pionowo w keksówce. Łatwe ? Jeśli nie instrukcja obrazkowa TUTAJ ;-)
Keksówki zostawiamy, muszą sobie wyrosnąć po raz drugi - krok VI. Zimne ciasto z lodówki może potrzebować trochę więcej czasu niż przepisowe 45 minut. Pamiętajcie, drożdże to grzyby. Lubią ciepło i wilgoć. Można sobie pomóc piekarnikiem nagrzanym do 50 stopni.
Wyrośnięte ciasto wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika, pieczemy około 45 minut - krok VII. Doprowadzamy domowników do szału zapachem cynamonu ;-) Można zabrać idąc w gości, dzieciaki świetnie sobie radzą z samodzielnym odrywaniem kromek. Smacznego !
Składniki :
I krok, zaczyn :
mąka 300 gram
cukier 50 gram
masło 50 gram
mleko 100 ml
woda 50 ml
paczka suchych drożdży
łyżeczka soli
II krok :
2 jajka
III krok :
mąka 100 gram
IV krok :
1,5 godziny lub noc wyrastania
V krok :
50 gram masła
80 gram cukru
duża łyżka cynamonu
pół łyżeczki startej gałki muszkatołowej
VI krok :
45 minut wyrastania w foremkach
VII krok :
45 minut pieczenia w 180 stopniach
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz