"– A mówiła mi Hetmańska z piętnastki! Widziała tę całą Malinowską, jak wchodziła do sklepu. I ta Malinowska kupowała gruszki, a nigdy nie kupuje. To po co je kupiła, jak nigdy nie kupuje, pytam się pani. To podejrzane, sama pani przyzna.
– Oj tak, tak. Straszni ci ludzie. Chodźmy dzwonić."
– Oj tak, tak. Straszni ci ludzie. Chodźmy dzwonić."
Rafał Kosik
Dzisiaj kuchnia serwuje kurczaka smażonego z gruszkami i serem pleśniowym. Inspiracją była pizza bianca, którą poczęstowano nas któregoś wieczoru z gruszkami i serem. Smak tak wspaniały, że postanowiłam go powtórzyć w innych daniach. Tym bardziej, że gruszki w domu goszczą bardzo często, a i ser z piękną zieloną pleśnią też lubimy.
W zależności od wielkości filetu będziemy potrzebować jedną lub dwie gruszki. Ja jeśli tylko mogę daję dwie, chyba, że ktoś je wcześniej zje. Sera będziemy potrzebować około dwie łyżki stołowe. Zacznijcie od takich proporcji, a później doprawiajcie do własnego smaku.
Przepis jest prosty, mało składników, wyraziste smaki i szybko się przygotowuje. Potrzebować będziemy filet z kurczaka. Filet myjemy, suszymy i kroimy w plastry, raczej cienkie, nie grubsze niż 1 cm. Każdy plaster solimy, pieprzymy, posypujemy lekko mąką. Tylko naprawdę lekko, oprószamy jedynie. Gruszkę kroimy w cienkie plastry. Ser kruszymy lub ścieramy na tarce.
Na dużej patelni rozgrzewamy olej z pestek winogron (można dodać odrobinę masła). Kurczaka smażymy na rumiano bez przykrycia, kiedy jedna strona będzie już gotowa, przewracamy na drugą stronę. Kurczaka posypujemy serem i obkładamy plastrami gruszek. Na koniec dodajemy jeszcze trochę sera. Przykrywamy pokrywką i zmniejszamy ogień. Teraz kurczak usmaży się z drugiej strony, a gruszki zmiękną i puszczą trochę soku. Po chwili odkrywamy zwiększamy ogień i mieszamy wszystko, część gruszek ładnie się skarmelizuje. Podajemy z ryżem albo pieczywem. Jak lubicie. Na koniec warto jeszcze posypać danie serem.
Składniki :
filet z kurczaka
jedna lub dwie gruszki
ser z zieloną pleśnią - dwie łyżki stołowe
oliwa do smażenia
opcjonalnie łyżka masła
sól i pieprz
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz