"Jestem Czerwony Kapturek. Hej! Niosę koszyk dla babci. W koszyku mam
same dobre rzeczy: placek, herbatę... placek i inne dobra... Dobra.
Dobra, dobra."
Wybierzemy się dzisiaj w podróż do Meksyku. Kraju gdzie powstała tortilla. Na południu wyrabiana z maki kukurydzianej na północy również z pszennej. A ponieważ będzie to podróż kulinarna, proponuję użyć takiej tortilli jaką uda wam się kupić ;-) Również w kwestii sera będziemy wierni lokalnym produktom. Wybierzmy taki który się łatwo topi. Tytułowa quesadilla to właśnie tortilla z serem, na ciepło.
To szybkie danie zastępuje u nas chipsy i inne przegryzki. Kiedy wieczorem mamy zamiar posiedzieć ze znajomymi, to kupujemy żelazny zapas placków i sera. Można go również zabrać wszędzie ze sobą. Z dużą dozą prawdopodobieństwa każdy ma w domu patelnię. A tylko ona będzie nam potrzebna.
Dwa składniki, tortille i ser oraz sucha nieprzywierająca patelnia, to wszystko ;-) Ser kroimy w plasterki lub ścieramy. Bierzemy po dwie tortille. Na pierwszą kładziemy ser, przykrywamy drugą i umieszczamy wszystko na suchej patelni. Pilnujemy żeby zbytnio nie spiec tortilli, ma być chrupka i rumiana, ale nie czarna ;-) Po chwili przekładamy na drugą stronę i jeszcze chwilę smażymy. Gotowe quesadilla kroimy z piękne trójkąty i podajemy ciepłe.
Jest to idealna przekąska na wszystkie spotkania. Składniki można długo przechowywać, przygotowuje się błyskawicznie. Czyli jak zabraknie lub towarzystwo zgłodnieje, można kilka dorobić. Również składniki można urozmaicić. Dodać szynkę i warzywa, świetnie sprawdzi się kukurydza, papryka pokrojona w kostkę, kawałki papryczki chili dla tych co lubią czy też kawałki usmażonego kurczaka. Quesadilla to również świetny dodatek do zup, na przykład kukurydzianej. Smacznego ;-)
Składniki :
Tortille pszenne
Ser żółty
Składniki :
Tortille pszenne
Ser żółty
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz