"– Pić mi się chce. Napiłbym się czegoś przed jedzeniem.
Mam trochę ziół, przyrządzę sobie naparu.
Babko, znajdzie się tu w chacie ukrop?
Mam trochę ziół, przyrządzę sobie naparu.
Babko, znajdzie się tu w chacie ukrop?
Ukrop, pytam, znajdzie się?
Siedząca przy przypiecku staruszka, matka bartnika,
podniosła głowę znad cerowanej skarpety.
– Znajdzie, gołąbeczku, znajdzie – zamamlała.
Siedząca przy przypiecku staruszka, matka bartnika,
podniosła głowę znad cerowanej skarpety.
– Znajdzie, gołąbeczku, znajdzie – zamamlała.
– Ino, że wystudzony."
Andrzej Sapkowski
Pamiętacie o Ryszardzie ? Moim
zakwasie ? Na pewno ucieszy Was wiadomość, że żyje i czuje się dobrze. Kolejne
pokolenia rosną zdrowo i służą dzielnie do wypieku chleba. Trochę eksperymentuję z mąkami i dodatkami.
Z racji panującej pogody bardzo
często sobie piknikujemy. W menu znaleźć można muffinki, tarty, galette, serowe ciasteczka czy też pankejki. No i
chleb. Wynik kolejnego udanego eksperymentu. Okazuje się, że ciasto na chleb
można doprawić ziołami i dorzucić do niego kilka smakowitych dodatków. I
proszę, jaki miły rezultat.
Chleb ładnie wyrasta, jest trochę
bardziej wilgotny niż wersja podstawowa i smakuje obłędnie. Zaczynamy
oczywiście od ciasta na chleb. Po pierwszym wyrastaniu, ciasto właściwe
dzielimy na dwie części. Jedną część pozostawiamy do wyrośnięcia bez dodatków,
do drugiej części dodajemy zioła, ser i oliwki. Należy pamiętać, że wszystkie
dodatki muszą być dobrze osuszone, pomidory należy wyjąć z zalewy i osączyć na papierowym
ręczniku. Dzięki temu nie powstaną nam w chlebie wielkie dziury.
Kiedy ciasto wyrośnie przekładamy
je do foremek i ponownie pozostawiamy do wyrośnięcia. Przed samym pieczeniem
posypujemy chleby mąką. Pieczemy. Zapach jest jeszcze ładniejszy niż zwykle.
Do chleba można dodać orzechy,
migdały czy też rodzynki, różne sery, zioła suszone i świeże, kawałki
niezbyt mokrych owoców. Zachęcam do eksperymentowania ! Warto.
Składniki:
Pół porcji ciasta podstawowego
Duża garść czarnych oliwek
Kilka suszonych pomidorów
5 dkg sera żółtego
łyżeczka suszonego oregano
szczypta suszonego tymianku
szczypta suszonego rozmarynu
Ciasto podstawowe dla przypomnienia:
Zaczyn: (12-16 godzin)
360 g mąki żytniej chlebowej typ 720
340 g wody
2 łyżki zakwasu żytniego
3 g drożdży suszonych (w przypadku młodego zakwasu)
Ciasto właściwe: (30-60 minut)
230 g mąki żytniej typ 720
300 g mąki pszennej typ 450 lub podobny
440 g wody
1 płaska łyżka soli morskiej
2 lub 3 g drożdży suszonych
Foremki : (30- 60 minut)
U mnie dwie keksówki 11*20 cm, spryskane olejem i
wysypane otrębami żytnimi.
Pieczenie : (15 minut 250 stopni i 35 minut 220 stopni)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz